Avalon » Specials » Adaptaties
Avalon: Informatie van A tot Z

Verfilmingen van romans

Het verfilmen van romans is een verhaal van wederzijdse liefde. Filmmakers zijn dol op romans omdat een bestseller vaak garant staat voor het rinkelen van de bioscoopkassa. Schrijvers zijn dan weer dol op filmproducenten omdat een film de verkoop van hun boeken doet stijgen.
Schrijvers als Stephen King, Dean R. Koontz, John Grisham en Michael Chrichton zouden misschien nooit zulke supersterren geworden zijn zonder de talrijke adaptaties. Gary Brandner mag dan een minder bekende naam zijn, vandaag de dag is zijn Howling-serie nog steeds een titel die op ieders lippen ligt.

Andere romanschrijvers moeten zich met minder faam tevreden stellen, maar hebben dankzij de extra publiciteit die de film bood hun boekenverkoop toch mooi zien stijgen. Zo verkocht Frank Peretti bijna één miljoen exemplaren van The Visitation nadat Edward Furlong zijn personage Brandon Nichols op onvergetelijke wijze neerzette. Sommige romans beleven dankzij hun verfilmingen zelfs een tweede jeugd. Denk maar aan de boeken van David Levine (Mystic River, Gone Baby Gone), Ramsey Campbell (The Nameless), Lauren Weisberger (The Devil Wears Prada) en Michael Ondaatje (The English Patient).

Waarom sommige romans wel en andere niet verfilmd worden is nog steeds een raadsel. Dat Brett Easton Ellis zijn werk verschillende malen verfilmd zag (Rules of Attraction, Less Than Zero) was al lichtjaren op voorhand te voorspellen, zeker wat American Psycho betrof. Van andere schrijvers hebben we er echter het raden naar waarom geen enkel boek naar het grote scherm vertaald wordt. Zo heeft horrorschrijver John Saul alleen maar bestsellers op zijn naam staan, maar de enige verfilming van zijn werk (Suffer the Children) was voor tv en is nu zo goed als onvindbaar. Zelfs de fans van John Saul weten meestal zelfs niet dat de film bestaat.

In deze special hebben we vijftien recensies ondergebracht van films die op een roman gebaseerd zijn. Het assortiment is uiteenlopend, van topauteurs zoals Alex Garland, Richard Matheson, Henry James en Jane Austen, tot iets minder bekende romanschrijvers als Anne-Françoise Pyszora, Angela Huth en Uri Orlev.
Schrijf mee!