Avalon » Specials » Komedies
Avalon: Informatie van A tot Z

Komedies / Komische Films

Komedies zijn altijd al populair geweest. Misschien heeft dit wel te maken met de grote diversiteit binnen het genre. Je hebt immers romantische komedies, slapstick, intellectuele humor, teksthumor, horrorkomedies en nog veel meer. Tijd dus om ons eens de vraag te stellen wat humor precies is en ook om enkele van de populairste komedies eens onder de loep te nemen.

Definitie van humor

Wie de komedies van Woody Allen (Everyone Says I Love You, Annie Hall), de gebroeders Farelli (Dumb and Dumber, There’s Something About Mary) en Kevin Smith (Chasing Amy, Clerks) met elkaar vergelijkt, begrijpt dat de ene komedie de andere niet is. Het zal je dan ook niet verwonderen dat als je de vragen ‘Wat is humor?’ en ‘Wat is gevoel voor humor?’ aan tien mensen stelt, dat je tien verschillende antwoorden zal krijgen.

Gevoel voor humor wordt vaak genoemd als één van de belangrijkste kwaliteiten die een mens moet hebben. Er is alleen één probleem: niemand is het blijkbaar eens met wat de termen ‘humor’ en ‘gevoel voor humor’ precies inhouden. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Grappig zijn
  • Een situatie kunnen relativeren
  • Grappen / moppen kunnen vertellen
  • Spitsvormige opmerkingen kunnen maken
  • Met andermans grappen kunnen lachen
  • Het leven niet serieus nemen
  • Zichzelf belachelijk durven maken
  • Anderen belachelijk maken

Over het algemeen onderscheidt men actieve humor (mensen doen lachen) en passieve humor (ergens om kunnen lachen), maar ook hier is men het niet altijd eens over de invulling van de begrippen.

Humor en depressie

Volgens psychologen is gebrek aan humor één van de voornaamste oorzaken van depressie. Vreemd genoeg zijn stand-up komieken en komische acteurs vaak heel depressieve mensen. Robin Williams vertelde eens dat hij één van de meest neerslachtige mensen is die je kunt ontmoeten en dat het met de rest van zijn grappige collega’s meestal niet anders is gesteld (kijk maar naar de zelfmoordpoging van Owen Wilson). Volgens Williams is humor een manier om de werkelijkheid te kunnen relativeren en om afstand te nemen van personen en/of situaties. “Als ik geen komiek was geworden, had ik waarschijnlijk al lang zelfmoord gepleegd,” aldus Robin Williams.

Komedies

In onderstaande filmbesprekingen kan je kennismaken met komedies waarvan de aard en de humor al even divers is als in bovenstaande definities. Alle mogelijke variëteiten komen aan bod, waaronder macabere humor, slapstick, kinderlijke humor, teksthumor, en romantische komedies. De films die aan bod komen, zijn:

Still Crazy

Aanstekelijke Britse komedie over een groepje mannen van middelbare leeftijd dat beslist hun rock band van twintig jarig geleden terug leven in te blazen.

In and Out

Howard (Kevin Kline) heeft vroeger nog als leraar gewerkt. Als één van zijn oud-studenten tijdens de Oscaruitreikingen het felbegeerde beeldje in de wacht sleept, bedankt hij in zijn toespraak zijn vroegere homoseksuele leraar. Binnen de kortste keren is Howard de enige die nog in zijn heteroseksualiteit gelooft.

Jawbreaker

Tienerkomedie voor meisjes die heel sterk aan het later gemaakte Mean Girls doet denken. Rose McGowan, Julie Benz en Rebecca Gayheart zijn de tiener-vamps van dienst. Met een opvallende cameo van een haast onherkenbare Marilyn Manson.

Austin Powers 2: The Spy Who Loved Me

Dr. Evil is er met de ‘mojo’ (sex appeal) van Austin Powers vandoor, maar dat weerhoudt er onze held niet van de hele film lang platte en met seks-doordrenkte moppen te vertellen.

Chasing Amy

Ben Affleck wordt in Chasing Amy verliefd op een meisje dat het niet al te nauw neemt met trouw. Van de maker van Dogma, Clerks en Mallrats.

There’s Something About Mary

Romantische komedie waarin Cameron Diaz het hoofd van verschillende mannen op hol brengt.

Patch Adams

Robin Williams speelt in deze film Patch Adams, een dokter die jonge kankerpatiënten helpt te genezen door middel van humor.

George Of The Jungle

Komische variant op het verhaal van Tarzan en Jane. Voor kinderen.

Practical Magic

Een familievloek zorgt ervoor dat elke man die van de zusjes Owens (Nicole Kidman en Sandra Bullock) houdt hiervoor met de dood zal worden bestraft. Lang niet zo grappig als Griffin Dunne’s regiedebuut Addicted To Love.

Addicted To Love

Griffin Dunne is vooral bekend als de acteur van After Hours en An American Werewolf in London. In zijn regiedebuut Addicted To Love nemen ex-geliefden wraak op elkaar. Een bijzonder grappige komedie met een macaber kantje.

Space Truckers

Horrorkomedie over een interplanetaire koerier die moet instaan voor een dubieuze levering.

As Good As It Gets

In deze komedie zal een eenzame en ongemanierde schrijver (Jack Nicholson) de waarden van liefde en vriendschap leren kennen. As Good As It Gets werd genomineerd voor verschillende Oscars.

She's All That

Variatie op de klassieker Pygmalion, aangepast voor tieners. Met Freddie Prinze Jr.
Schrijf mee!